Kopzorgen (209) – Scheiding en testament

5 January 2020, 07:13 uur
Geld & Recht
mainImage
Pixabay

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Kinderen maken zich zorgen over de scheiding van hun ouders. Het gaat niet om die ouders zelf maar om na de scheiding voor de langstlevende nieuwe partner die vaak via huwelijk in gemeenschap van goederen wordt gekoppeld aan de gescheiden ouder. Is daarover iets bekend?

Antwoord:

Het probleem is dat gescheiden ouders niet goed vastleggen wat er met hun vermogen moet gebeuren. De langstlevende in een volgend huwelijk krijgt namelijk het recht dat hij/zij over het vermogen van de overleden partner mag beschikken volgens het wettelijk erfrecht. De (biologische) kinderen uit een eerder huwelijk kunnen voorlopig niet een beroep doen op hun kindsdeel.

Dat kan alleen als er een testament is dat, hetzij aan de biologische kinderen de kindsdelen al eerder uitbetaalt, hetzij rechtstreeks na overlijden van de ouder. De site www.erfrechtshulp.nl ziet ook een toenemend aantal zaken van kinderen die zich dubbel gestraft voelen.